Nefrotični Sindrom

Nefrotični sindrom

Kao i nefritis, i nefrotični sindrom je oblik glomerulonefritisa. Kod većine djece uzrok ove bolesti nije poznat. Pri nefrotičnom sindromu oštećeni su sitni filtri u bubregu, glomeruli, pa zbog toga bjelančevine prodiru iz krvi (kroz glomerule) u mokraću. Smanjen je znatno i volumen mokraće, tako da se tekućina, koja bi se morala izlučiti iz tijela, počinje nakupljati u potkožnim tkivima.

Simptomi

Postoje dva glavna simptoma nefrotičnog sindroma. Prvi se javlja kao postepeno opće oticanje (kroz nekoliko tjedana) tijela zbog nakupljanja tekućine (edem). Otok je naročito izrazit oko očiju i na licu, a trbuh može biti nadut.
Drugi glavni simptom je veliko smanjenje količine mokraće – ponekad i na petinu normalne količine. Izgled mokraće je obično normalan.

Učestalost

Nefrotični sindrom nije čest, iako zahvaća nešto veći broj djece nego nefritis. Bolest obično počinje između druge i četvrte godine i nešto je češća kod dječaka.

Opasnosti

Dijete s nefrotičnim sindromom osjetljivo je na niz infekcija – npr. na peritonitis. No, glavna je opasnost u tome što se u otprilike 10% slučajeva bolest ne može potpuno izliječiti usprkos intenzivnom liječenju. Kod većine te djece razvija se u odrasloj dobi kronični pijelonefritis.

Što poduzeti?

Obratite se liječniku ako se kod djeteta razvije edem. Liječnik će pregledati dijete i uzeti uzorak mokraće radi laboratorijske analize. Ako nalazi otkriju nefrotični sindrom, liječnik će uputiti dijete bolničkom specijalisti na dodatne pretrage uzoraka krvi i mokraće (i na biopsiju bubrega, ako je potrebno).

Liječenje

Samopomoć: premda bolest često zahtijeva bolničko liječenje, djetetu se može pomoći specijalnom dijetom i uzimanjem lijekova točno prema liječnikovoj uputi. Hrana mora biti kuhana i bez soli, i mora sadržavati mnogo bjelančevina (riba, meso, jaja i sir). Liječnik će katkada savjetovati i ograničeno uzimanje tekućine.

Stručna pomoć: dijete se obično prima u bolnicu u kojoj se lakše nadzire uzimanje lijekova i dijeta. Nefrotični sindrom liječi se kortikosteroidima. Daju se u visokim dozama, ali se količine postepeno smanjuju i prestaju davati nakon otprilike osam tjedana. Simptomi nestaju potkraj drugog tjedna, i dijete se otpušta iz bolnice na kućnu njegu. Otprilike 50% djece potpuno ozdravi i bolest ne ostavlja posljedica. Ostalima će se bolesno stanje ponoviti za nekoliko tjedana ili mjeseci, pa se ponovno primjenjuje ista terapija. Kod malog broja bolesnika napadaji nefrotičnog sindroma se i dalje opetuju pa se stanje na kraju izliječi dugotrajnom kurom lijekovima (šest mjeseci ili godinu dana).