Nefritis

Nefritis

Postoji nekoliko oblika bolesti koja se zove glomerulonefritis. Jedan od oblika te bolesti, koji posebno napada djecu, obično se naziva nefritisom. Nefritis se razvija kod djeteta koje je imalo streptokoknu (bakterijsku) infekciju, obično anginu, dva do tri tjedna prije toga.

Tijelo stvara kemijske tvari (antitijela) koje uspješno napadaju bakterije. No, zbog neke greške imunog sistema organizma antitijela počinju napadati bubrege. Bubrezi se upale, ne mogu proizvoditi normalnu količinu mokraće i omogućuju prodiranje krvi u mokraću .

Simptomi

Simptomi se javljaju u toku nekoliko dana. Glavni simptom je smanjena količina mokraće koja je mutna ili crvenkasto-smeđa zbog krvi. Drugi glavni simptom je nakupljanje tekućine u tijelu zbog smanjene količine mokraće. Tekućina se javlja kao otok (edem) oko očiju i na licu ili po cijelom tijelu. Neka djeca imaju i povišenu temperaturu i glavobolju.

Učestalost

Nefritis je rijedak i javlja se kao komplikacija samo kod malog broja streptokoknih infekcija. U prosječnoj godini jedno na 3000 školske djece liječi se od nefritisa.

Opasnosti

Opasnosti u vezi s nefritisom su malobrojne. Katkada se znatno poveća djetetov krvni tlak zbog nakupljanja tekućine u tijelu. Zbog toga nastaje teška glavobolja, povraćanje, a ponekad i grčevi. Ako se to dogodi, odmah se obratite liječniku.

Dijete s opetovanim infekcijama urinarnog trakta (uključujući nefritis) izloženo je opasnosti od dugotrajnog oštećenja bubrega. Posljedica takvih dugogodišnjih tegoba je kronična insuficijencija (zatajivanje) bubrega. Ako se to odnosi na vaše dijete, otiđite s njim liječniku koji će vas uputiti na specijalistički pregled.

Što poduzeti?

Nefritis zahtijeva liječničku brigu. Uvijek morate obavijestiti liječnika o abnormalnom izgledu mokraće djeteta. Ako nakon tjelesnog pregleda liječnik posumnja na nefritis, obavit će se pretrage uzoraka krvi i mokraće. Laboratorijska analiza uzorka mokraće potvrdit će dijagnozu, dok će nalaz krvi otkriti koja su antitijela uzrokovala nefritis.

Liječenje

Liječnik obično savjetuje mirovanje, odnosno ležanje ako je infekcija jaka. Osim toga, dijete će se podvrgnuti restriktivnoj dijeti, tj. smanjit će se količina soli, tekućine i bjelančevina (meso, ribe, jaja). Dijeta traje sve dok se količina mokraće ne povisi na normalu, a zamišljena je tako da smanji opterećenje bubrega i spriječi nakupljanje tekućine u tijelu. Antibioticima se uništavaju preostale bakterije, a diureticima se povećava količina vode koja se izlučuje mokraćom. Dijete se prima na bolničko liječenje ako se smatra da je ugroženo zbog nastupanja komplikacija koje se mogu odmah spriječiti. Ako se krvni tlak povisi do opasne točke, daju se lijekovi za smanjenje tlaka (vidi visoki krvni tlak). No i pored komplikacija izgledi za potpuno ozdravljenje za tjedan dana su vrlo dobri.