Mumps

Mumps

Mumps je česta zarazna bolest, a njen je uzročnik virus. Nakon inkubacije od 2 do 4 tjedna, počinju oticati žlijezde slinovnice. Posebno je zahvaćena podušna (parotidna) žlijezda koja se nalazi neposredno ispred uha.

Simptomi

Najprije počinje oticati jedna parotidna (podušna) žlijezda, postrance na licu ispod uha. Dan kasnije može oteći i parotidna žlijezda na drugoj strani. Otoci su obično popraćeni povišenom temperaturom, i dijete se općenito osjeća loše. Ponekad oteknu i žlijezde ispod čeljusti pa dijete osjeća bolove pri otvaranju usta ili gutanju.

Učestalost

Mumps je vjerojatno najčešća dječja zarazna bolest. Međutim, nije tako priljepčiva kao npr. ospice, pa se obično brzo ne širi u školi, ako oboli netko od učenika.

Opasnosti

Jedna   od   prilično   čestih   komplikacija mumpsa je oticanje i upala sjemenika kod dječaka, odnosno jajnika kod djevojčica. Oteklina se javlja otprilike tri do četiri dana nakon oticanja žlijezda u vratu, i to češće kod odraslih osoba. Dječak ili muškarac će zapaziti oteklinu, koja dan-dva može biti vrlo bolna. Oteklina uvijek nestaje nakon nekoliko dana bez ikakvih posljedica, te samo u izuzetno rijetkim slučajevima može izazvati neplodnost.

Još jedna komplikacija koja se može javiti kod mumpsa je akutni pankreatitis, koji se očituje kao bol u trbuhu. Bolovi obično nestaju nakon nekoliko dana. Na što valja paziti ako vam dijete dobije zaraznu bolest.

Mumps je općenito blaga bolest. Ako dijete osjeća jake bolove u žlijezdama slinovnicama (ili sjemenicima), obratite se liječniku. U tom slučaju, te ako su žlijezde jako otečene, liječnik će propisati antiinflamatorni kortikosteroidni lijek. Djeca se obično potpuno oporave nakon desetak dana.