Meningitis Kod Dojenčadi I Djece

Meningitis kod dojenčadi i djece

Meningitis je upala jedne ili više tankih moždanih ovojnica – meninga. Upala je gotovo uvijek posljedica infekcije. Obično nije u vezi s nekom drugom infekcijom, premda je katkada uzrokuju bakterije ili virusi koji su već izazvali neku općenitiju infekciju, kao što je mumps ili akutna infekcija srednjeg uha. Takva infekcija može se proširiti na moždane ovojnice cerebro-spinalnim likvorom u kojem se one nalaze. Meningitis može biti i posljedica penetrirajuće ozljede glave (vidi meningitis).

Simptomi

Dojenče ili dijete ima visoku temperaturu (do 39° C) i, ako je već progovorilo, bit će neraspoloženo i razdražljivo i tužit će se na jaku glavobolju. Vrat je ukočen ili čak savijen prema natrag. Ako pokušate saviti vrat prema naprijed, naići ćete na otpor.

Dijete se može neprirodno smiriti i povući u sebe, otkretati se (ili štititi oči) od jakog svjetla ifotofobija), povraćati i dobiti grčeve (vidi grčevi kod djece). U teškim slučajevima može se pojaviti osip na tijelu.
Kod sasvim male dojenčadi fontanela (tjemenica – meko područje na vrhu glave) je izbočena i napeta (a ne malo uvučena kao kod zdravog dojenčeta) zbog upale koja izaziva unutrašnje povećanje tlaka cerebrospinalnog likvora.

Učestalost

Meningitis je vrlo rijedak kod djece ispod 14 godina (godišnje oboli samo jedno dijete na 2500). Budući daje ponekadpriljepčiv, meningitis se može javiti kao manja epidemija u zatvorenoj zajednici, na primjer u internatu.

Opasnosti

Za dojenčad i mlađu djecu su opasnosti veće nego za stariju djecu i odrasle, zato što nesposobnost komuniciranja sprečava rano otkrivanje te bolesti; ako je infekcija bakterijska, neliječeni meningitis može biti vrlo opasan po život. Drugim riječima, što je bolesnik mlađi, to su veće mogućnosti oštećenja mozga koje završava nekim oblikom duševne zaostalosti ili cerebralne paralize, pa čak i smrću. No, većina slučajeva bolesti otkrije se dovoljno rano za uspješno liječenje, i dijete potpuno ozdravlja.

Što poduzeti?

Ako vaše dijete ima opisane simptome, smjesta telefonirajte liječniku. Sumnja li liječnik na meningitis, dojenče ili dijete bit će primljeno u bolnicu gdje će se lumbalnom punkcijom potvrditi dijagnoza. Protiv bakterijske infekcije daju se antibiotici. Virusna infekcija obično prolazi sama od sebe. Tekućina što ju je dijete izgubilo povraćanjem nadoknadit će se infuzijom.