Madeži

Madeži

Madež je površina kože promijenjene boje koje je prisutna od rođenja ili se javlja ubrzo nakon rođenja i traje najmanje nekoliko mjeseci. (Promjena boje koja nestaje nekoliko dana nakon rođenja je obično podliv krvi koji nastaje za vrijeme porođaja ili rođenja djeteta forcepsom.) Madež može biti masa kapilara u koži (nevus) ili mrlja na površini kože (pigmentni madež).

Postoje tri glavne vrste nevusa

Kapilarni nevus je plosnata, ružičasta ili ružičasto smeđa mrlja. Mnoga novorođenčad ima kapilarne nevuse od kojih većina izblijedi i nestaje prije navršenog 18. mjeseca života.

Kavernozni angiom je jarkocrvena, uzdignuta mrlja, obično ne veća od 1 cm u promjeru. Može se javiti na bilo kojem dijelu tijela. Kod rođenja je tako sitan da ga možemo zamijetiti tek nakon nekoliko dana. Brzo raste nekoliko tjedana, a zatim se povećava proporcionalno s rastom dojenčeta. Povremeno, kad se ispod nevusa nalazi masno tkivo, crvenilo se javlja na površini meke kvržice koja je uzdignuta oko 10 mm iznad kože. Kad dojenče navrši šest mjeseci, na madežu se mogu razabrati male, razbacane bijele mrlje. One se šire i postepeno zamjenjuju crveno tkivo, dok se istovremeno površina nevusa spušta. Kad je djetetu otprilike tri godine, nevus obično nestane ostavljajući za sobom područje blijede kože.

Treća vrsta madeža je vatreni madež (naevus flammeus), grimizne boje. Često prekriva veliku površinu, katkada djelomično uzdignutu, a pojavljuje se općenito pojedinačno na licu ili udovima. Vatreni madež se zadržava i u odrasloj dobi, premda katkada može malo izblijedjeti.

Drugi tip madeža je pigmentni madež, najčešće plosnat, nepravilna oblika i boje bijele kave (često poznat pod nazivom »cafe au lait« = »bijela kava«). Obično se javlja kao jedna ili dvije male pjege. ali u nekim slučajevima ovakvi madeži mogu biti u skupinama ili veliki. Neka djeca rađaju se s pigmentnim madežima kroz koje raste kosa. Pigmentni madeži su općenito trajni. Uzrok pojave madeža nije poznat. Uglavnom nisu opasni, a jedini pravi problem može biti nagrđivanje. Veliki, ružni i trajni madeži mogu se liječiti plastičnom kirurgijom ili drugim načinima kad dijete navrši tri ili četiri godine. Kirurg će katkada ubrzati spontano nestajanje kavernoznog angioma uštrcavanjem tople slane vode u madež (pod lokalnom anestezijom). Jednostavni, improvizirani način prikrivanja ružnog madeža je premazivanje kremom boje kože koja se može kupiti u apoteci. Veliki kavernozni angiom povremeno prokrvari sam od sebe ili od udarca, ali krvarenje obično prestane ako ga nekoliko minuta pritišćete prstom.