Leukemija Kod Djece

Leukemija kod djece

Leukemija je rak bijelih krvnih stanica koje štite tijelo od infekcija. Akutna limfatička leukemija je najčešća leukemija kod djece. (Za potpunu definiciju leukemije i opis te bolesti kod odraslih vidi leukemija).

Akutna limfatička anemija zahvaća limfocite i stanice koje ih tvore – limfoblaste. Abnormalni limfoblasti uzrokuju otok limfnih žlijezda i prodiru u koštanu srž. Cirkulirajući kroz krv limfoblasti djeluju na razne dijelove tijela – jetru, slezenu, te površinu mozga i leđnu moždinu. U samoj koštanoj srži leukemičke stanice ometaju proizvodnju crvenih krvnih stanica, trombocita i drugih bijelih krvnih stanica.

Simptomi

Glavni simptomi akutne limfatičke leukemije su anemija, koja se očituje sve jačom bljedoćom, umorom i općom slabosti, trombocitopenička purpura koju karakterizira ljubičasto-crveni osip, bolovi u udovima, jake glavobolje, otečene žlijezde u vratu (iza čeljusnog kuta), povećana slezena koju liječnik može napipati u gornjem lijevom dijelu trbuha, osjetljivost na infekcije, posebno na upalu pluća, te ranice i čirevi u ustima i grlu.

Učestalost

Bilo koji oblik leukemije kod djece vrlo je rijedak, te samo jedno na 10 000 djece oboli godišnje od leukemije.

Opasnosti

Zbog suvremenog napretka u liječenju djeca oboljela od leukemije imaju mnogo bolje izglede nego ikada prije. No, liječenje može biti i opasno, jer se dijete može razboljeti od teške infekcije koja zbog djetetove slabe otpornosti može biti smrtonosna.

Što poduzeti?

Ako sumnjate da vam dijete ima leukemiju, odvedite ga liječniku koji će ga pregledati i možda potvrditi vašu sumnju. Ako liječnik ne može odmah isključiti mogućnost leuke­mije, uputit će vas u bolnicu u kojoj će djetetu napraviti krvnu sliku i biopsiju ko­štane srži. Laboratorijska analiza će potvrdi­ti ili isključiti leukemiju.

Liječenje

Bolest se liječi u bolnici gdje će dijete najprije dobiti transfuziju krvi. Osnovno liječenje sastoji se od jedne ili više kura citostatika i kortikosteroida koji se daju u različitim kombinacijama, te u obliku tableta ili intravenoznom infuzijom.
U većini slučajeva primjenjuje se i radioterapija, a eventualna infekcija liječi se velikim dozama antibiotika.

Kako bi se dijete zaštitilo od teške infekcije, bit će odvojeno od ostalih pacijenata i kad god ga posjetite, nosit ćete masku i kutu. Malo dijete može biti zbunjeno i uzrujano, pa morate obuzdati zabrinutost kako biste ga mogli utješiti kako treba. Starije dijete će vjerojatno shvatiti ozbiljnost bolesti.

U gotovo svim slučajevima liječenjem se smiruju simptomi nakon nekoliko tjedana. Tada se kaže da je bolest u remisiji, te će vam vjerojatno dopustiti da dijete odvedete kući. U toku sljedeće godine dijete će morati redovito odlaziti na kontrolne preglede i dobivat će lijekove kako bi mu se omogućilo da živi što normalnijim životom, pri čemu je bitna vaša suradnja.
Ako se simptomi ponove ili pogoršaju, vaše će dijete biti ponovno primljeno na bolničko liječenje.

Dugoročni izgledi

Čini se da je danas moguće potpuno izliječiti tu bolest. Otprilike 50% djece koja su bila podvrgnuta intenzivnom liječenju akutne limfatičke leukemije, preživjelo je najmanje 5 godina, a neka od njih još su živa i zdrava nakon mnogo duljeg vremenskog razdoblja.