Invaginacija Crijeva

Invaginacija crijeva

Kod ovog rijetkog poremećaja dio crijeva, obično tankog, uvlači se u crijevo ispred sebe. Uzrok uvrtanja nije poznat. Može nastati u bilo kojoj životnoj dobi, ali se najčešće javlja kod dojenčadi oko šestog mjeseca života i to češće kod dječaka nego kod djevojčica..

Simptomi

Zdravo dijete može odjednom početi divlje vrištati kad val mišićne kontrakcije prođe uvraćenim crijevom. Vrištanje može potrajati nekoliko minuta. Nakon toga dojenče klone i poblijedi, te može povraćati. U stolici znade biti guste, sukrvave sluzi. U nekim slučajevima dijete može nekontrolirano vrištati svakih nekoliko minuta.

Što poduzeti?

Ako se pojave opisani simptomi, odmah se obratite liječniku. Opipavajući djetetov trbuh liječnik ponekad može postaviti dijagnozu invaginacije crijeva. U suprotnom slučaju, dijete će biti upućeno u bolnicu radi rendgenskog pregleda uz primjenu barijere kaše (irigoskopija). Pregled će potvrditi dijagnozu invaginacije crijeva, a prodor barija kroz crijeva može uvraćeno crijevo gurnuti ponovno na svoje mjesto (što će se vidjeti na rendgenskom ekranu). Ako se to ne postigne barijem, dijete će trebati operirati. Kirurškim zahvatom otvara se trbuh i crijevo se vraća u normalni položaj. Rezultati operacije su obično izvrsni, i dijete više nema tegoba.