Intolerancija Laktoze

Intolerancija laktoze

Sluznica tankog crijeva normalno proizvodi enzim laktazu koja razgrađuje laktozu (šećer u majčinom mlijeku i kravljem mlijeku u prahu) i na taj način omogućava njenu apsorpciju u krvotoku. Jak napadaj gastroenteritisa (vidi gastroenteritis kod dojenčadi) može ponekad prolazno oštetiti crijevnu sluznicu koja tada proizvodi malo laktaze ili je uopće ne proizvodi.

Posljedice se isprva ne zapažaju, jer se djetetu ne daje mlijeko već prokuhana voda sve dok traje proljev i povraćanje zbog gastroenteritisa. Reakcija na nedostatak laktaze zamjećuje se tek kada se dojenčetu postepeno ponovno uvodi u ishranu kravlje mlijeko. Laktoza u mlijeku se ne apsorbira u krvotok nego fermentira u crijevima uzrokujući povraćanje i pjenast, “eksplozivan” proljev.

Liječenje

Ako liječnik pri liječenju gastroenteritisa posumnja da ponovni napadaj proljeva nije simptom recidiva gastroenteritisa nego pomanjkanja laktaze, upozorit će majku da hrani dojenče sintetskim mlijekom koje sadrži malo laktoze ili je uopće ne sadrži. Ako se time stanje poboljša, dijagnoza je potvrđena, i majka će nastaviti hraniti dojenče sintetskom hranom. Na kraju će crijevo početi raditi normalno pa se djetetu povremeno daje kravlje mlijeko sve dok ono ne prestane biti uzrokom proljeva.