Infekcije Urinarnog Trakta Kod Djece

Infekcije urinarnog trakta kod djece

Prilikom infekcije urinarnog trakta mikrobi – obično bakterije – prodru u urinarni trakt i tamo se razmnože. Proces razvoja infekcije urinarnog trakta kod djece je uglavnom isti kao i kod odraslih. Međutim, mjesto infekcije i njeni simptomi rijetko su tako izraziti kod djece kao kod odraslih. Na primjer, dojenče s infekcijom urinarnog trakta može samo dobiti neobjašnjivu temperaturu i slabo jesti. Starije dijete će vjerojatno imati povišenu temperaturu, osjećati se općenito slabo i na izgled zaboraviti da je već naučilo kontrolirati mokrenje.

Učestalost

Infekcije urinarnog trakta su prilično česte u djetinjstvu. Kod školske djece te infekcije zahvaćaju 25 puta češće djevojčice nego dječake.

Opasnosti

Opasnosti su male ako se radi o jednoj ili dvije izolirane infekcije. No, ako se bolest opetuje, kod djeteta se vjerojatno radi o nekom osnovnom poremećaju urinarnog trakta (vidi kronični pijelonefritis radi ostalih detalja). Bitno je da se svaki takav poremećaj otkrije i što prije počne liječiti kako bi se spriječila pojava kroničnog pijelonefritisa.

Što poduzeti?

Odvedite dijete liječniku ako sumnjate da ima infekciju urinarnog trakta. Liječnik će ga pregledati i vjerojatno uzeti uzorak mokraće radi laboratorijske analize. Ako nalaz ukazuje na prisutnost infekcije, liječnik će uputiti dijete bolničkom specijalistu na dijagnostičke pretrage koje će uključiti intravensku pijelografiju (IVP) i mikcionu cistografiju.

Liječenje

Samopomoć: pripazite da se vaše dijete pridržava svih liječnikovih uputa o uzimanju dodatne količine tekućine ili specifičnih jela. Potičite dijete da potpuno prazni mjehur dok je u nužniku. Neka ponovno ode u nužnik za nekoliko minuta, te će ga tako potpuno isprazniti. Premda se simptomi mogu smiriti nekoliko dana nakon početka uzimanja lijeka, kuru treba dovršiti prema uputi.

Stručna pomoć:
sama infekcija obično se liječi kurom antibiotika u obliku tableta ili tekućine. Ako je nalazima utvrđena osnovna abnormalnost urinarnog trakta, daje se duga kura antibiotika da se spriječi recidiv infekcije, a možda će biti potrebno i korektivno kirurško liječenje.