Hripavac

Hripavac

Hripavac je priljepčiva bolest koja uglavnom pogađa dišni sustav. Uzročnik hripavca je bakterija Bordetella pertussis, koja inficira pluća i uzrokuje začepljenje dišnih putova (bronha) gustom sluzi. Izuzetno jaki napadaji kašlja, koji su karakteristični za ovu bolest, mogu trajati nekoliko tjedana. Simptomi se javljaju nakon inkubacije od 7 do 14 dana.

Simptomi

Početni simptomi su nalik na simptome obične prehlade – nos “curi”, suhi kašalj i nešto povišena temperatura. Međutim, za razliku od obične prehlade simptomi ne postaju blaži nakon nekoliko dana već se pogoršavaju. Iscjedak iz nosa postaje gušći, a kašalj sve jači sve dok ne poprimi oblik napadaja koji mogu trajati i minutu. S obzirom na to da dijete ne može disati u toku napadaja kašlja, lice mu pocrveni, ponekad čak i poplavi (cijanoza), zbog nedostatka kisika. Na kraju svakog napadaja kašlja, dijete hvata dah i pri tom hriplje (odatle i naziv bolesti). Dojenčad obično hriplje nešto tiše. Vrlo često nakon napadaja kašlja slijedi povraćanje. Razdoblje s napadajima jakog kašlja može trajati od 14 dana do 10 tjedana. Kašalj i povraćanje zatim postepeno postaju blaži i rjeđi, iako sam kašalj može potrajati i nekoliko mjeseci.

Učestalost

Zahvaljujući programu cijepljenja (imunizacije), hripavac je rijedak u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama.

Opasnosti

Hripavac može biti vrlo opasan, i opasniji je što je dijete mlađe. Prsnuće krvnih žila u mozgu za vrijeme napadaja kašlja, encefalitis ili cijanoza mogu uzrokovati smrt, iako je fatalni ishod izuzetno rijedak kod djece iznad šest mjeseci.
Iako ne moraju biti smrtonosne, navedene komplikacije mogu trajno oštetiti mozak. Opasna je i mogućnost razvitka upale pluća koja trajno oštećuje pluća kod 1 do 100 oboljele djece.

Što poduzeti?

Dijete koje je cijepljeno protiv hripavca rijetko će dobiti teški oblik hripavca i bolest se uglavnom može javiti samo u blagom obliku. Doduše, i sam postupak cijepljenja može biti opasan zbog mogućeg razvitka encefalitisa (što je, ipak, vrlo rijetko), pa se stoga cijepljenje ne savjetuje kod djece koja su prije toga imala jedan ili više napadaja grčeva. U svim ostalim slučajevima cijepljenje je potrebno jer su eventualne opasnosti minimalne u odnosu na opasne komplikacije same bolesti.

Ako niste cijepili dijete protiv hripavca, pa dijete dobije kašalj koji ne prestaje u roku od tjedan dana već se štoviše pogoršava, obratite se liječniku koji će dijete pregledati i ustanoviti boluje li od hripavca.

Liječenje

Samopomoć: u većini slučajeva dijete može ostati kod kuće. Liječnik će u fazi jakog kašlja vjerojatno redovito obilaziti dijete. Radi li se o malom djetetu, uputit će ga u bolnicu. Ako opazite da vam je dijete poplavilo za vrijeme napadaja kašlja, zovite odmah liječnika ili otiđite s njim u bolnicu.

Nemojte djetetu davati nikakve lijekove protiv kašlja jer kašalj – iako je mučan – ipak sprečava začepljenje pluća zbog nakupljanja sluzi. Kako biste izbjegli povraćanje nakon napadaja kašlja, dajte djetetu male i česte obroke neposredno nakon napadaja.

U toku napadaja kašlja najbolje je da položite novorođenče na trbuh i podignete donji dio krevetića. Mala djeca obično radije sjede i nagnu se prema naprijed. Tješite i smirujte dijete – više od toga ne možete mu pomoći.

Stručna pomoć: ako se s tretmanom započne na vrijeme, antibiotici mogu ublažiti kašalj. Ako je kašalj neobično jak, a bolesnik novorođenče ili malo dijete, liječnik će ga uputiti u bolnicu gdje će dobivati kisik – u »šatoru«, preko maske na licu.