Hidrocefalus

hidrocefalus

Mozak se nalazi u tekućini koja se zove cerebrospinalni likvor. Likvor se izlučuje u šupljine (ventrikule) unutar mozga i prelazi u prostor oko mozga, gdje ga upija opna koja obavija taj prostor. Ako u razvitku ploda dođe do poremećaja te opne ili je protok likvora blokiran, likvor se nakuplja u moždanim komorama.

Zbog toga dolazi do povećanog tlaka, te mozak nabrekne. To se naziva hidrocefalus (“vodena glava”). Da bi se prilagodile toj oteklini, rahlo spojene kosti lubanje se rašire i rastave, i glava je veća od normalne. U teškim slučajevima može doći do trajnog oštećenja mozga.
Hidrocefalus se može javiti i kod starijeg dojenčeta kao posljedica oštećenja mozga zbog infekcije ili tumora.

Simptomi

Na početne stadije tog poremećaja može se posumnjati pri rođenju ako je opseg novorođenčetove glave značajno veći od prosjeka (350 mm). Ako je tako, glava se često mjeri tokom prvih tjedana. Raste li glava prebrzo, vrše se pretrage, među njima i rendgensko snimanje.

Učestalost

Otprilike jedno na 10 000 djece rodi se samo s hidrocefalusom. Poremećaj se javlja češće u vezi sa spinom bifidom.

Opasnosti

Ako je hidrocefalus prilično uznapredovao već pri rođenju, neizbježno je teško oštećenje mozga i zaostalost u razvoju, a vjerojatna je i rana smrt djeteta zbog infekcije.

Liječenje

Poremećaj se može otkriti u maternici rendgenskim snimanjem i ultrazvukom. Ako je poremećaj prilično uznapredovao u trudnoći, bit će potrebno, radi sigurnosti same majke, obaviti porođaj carskim rezom.

Ako hidrocefalus nije previše uznapredovao, može se ublažiti operacijom nakon rođenja. Novorođenčetu se daje opća anestezija, a u lubanji se izbuši mali otvor. U otvor se uvodi tanka cjevčica s jednosmjernim ventilom; jedan kraj cjevčice se uvodi u mozak, a drugi u glavnu krvnu žilu koja vodi u srce. Na taj se način likvor drenira (prazni) iz mozga u optok krvi.

Nakon te operacije veličina novorođenčetove glave se postepeno smanjuje na normalu. Tokom prve godine života dijete treba redovito voditi na kontrolne preglede, otprilike jedanput mjesečno. Kako dijete raste, cjevčica se može začepiti, pa dijete može postati razdražljivo i početi povraćati. Ako se to dogodi, odmah se obratite liječniku. Ako se sumnja na zastoj u cjevčici, dijete će prebaciti u bolnicu u kojoj će se odstraniti zastoj ili cjevčica zamijeniti novom.