Hepatitis Kod Djece

Hepatitis kod djece

Hepatitis je upala jetre. Uzrokuje ga virus koji ulazi u tijelo kroz usta odakle se prenosi u jetru i optok krvi. Od raznih vrsta hepatitisa, jedini koji zahvaća djecu je akutni hepatitis A koji se tako zove zato što ga uzrokuje virus A. Ova bolest, koja se razvija između dva i šest tjedana nakon početne infekcije, blaža je kod djece nego kod odraslih.

Što poduzeti?

Dijete kod kojeg se razvije žutica i drugi simptomi nalik na simptome gripe mora pregledati liječnik koji će savjetovati mirovanje u krevetu. Jedan od simptoma ove bolesti je jak gubitak apetita. Dajte djetetu često glukozu ili slatke napitke i stalno ga potičite na jelo. Nakon otprilike dva tjedna ležanja dijete se obično osjeća dovoljno dobro da ustane, a nakon još dva tjedna može ići u školu.

Hepatitis je zarazna bolest, i dok je dijete bolesno ni ono ni članovi njegove obitelji ne smiju doći u dodir s drugom djecom. Članovi obitelji moraju tada i više nego obično paziti na pranje ruku nakon obavljanja nužde i prije jela. Zahodsku školjku i dječje noćne posude treba nekoliko puta na dan prati antiseptičkim sredstvom. Izgledi djeteta su izvrsni. Nema posljedica, a dijete će steći imunitet na hepatitis.