Grčevi Kod Djece

Grčevi kod djece

Grčevi su napadaji što ih uzrokuje neuobičajena živčana aktivnost u mozgu. Javljaju se češće kod djece nego kod odraslih, zato što je dječji mozak u razvoju i stoga osjetljiviji na smetnje nego mozak odrasle osobe.

Uzroci dječjih grčeva su različiti. U većini slučajeva uzrok je nepoznat (to je tzv. idiopatska epilepsija; vidi epilepsija), a u nekima uzrok je povišena temperatura od neke blage infekcije (febrilne konvulzije). No, grčevi se mogu javiti i kod djece sa cerebralnom paralizom, tumorom mozga ili meningitisom (vidi meningitis kod dojenčadi i djece). Promjene u tjelesnom kemizmu, kao na primjer kad dijabetično dijete dobije previše insulina (vidi šećerna bolest), mogu također uzrokovati grčeve.

Simptomi

Grand mal ili veliki napadaj grčeva je najčešća vrsta grčeva. Dijete iznenada padne na pod bez svijesti, a ruke i noge su mu ukočene. Nakon nekoliko sekundi ruke i noge, a katkada i lice, počinju se ritmički grčiti ili trzati, često vrlo jako. Napadaj obično traje oko dvije minute, a za to vrijeme dijete se može pomokriti ili imati stolicu.

Za nekoliko idućih minuta dijete se polako vraća k svijesti, i tada je razdražljivo i može se tužiti na glavobolju. Ubrzo nakon toga dijete zaspe i spava dubokim snom nekoliko sati. Kad se probudi, stanje je posve normalno.

Većina febrilnih grčeva, kad dijete ima visoku temperaturu, poprima oblik velikog napadaja. Druge grand mal konvulzije mogu biti posljedica epilepsije, naročito ako se opetuju, a dijete nema visoku temperaturu. Jedan ili dva kratka napadaja grand mal konvulzija najvjerojatnije neće biti štetna, ali dugi napadaji mogu oštetiti sljepoočni režanj mozga i izazvati psihomotorne konvulzije (o kojima ćemo ovdje govoriti). Petit mal ili mali napadaj grčeva: ovi, blaži napadaji grčeva mogu se javljati mnogo puta na dan i često ih se brka s “fantaziranjem”.

Dijete iznenada ostane nepomično, zuri u prazno nekoliko sekundi, povremeno posrče ili pada. Kad grčevi prestanu, dijete obično ne zna što se dogodilo. S rastom petit mal grčevi nestaju gotovo kod sve djece. Psihomotorni grčevi: bez očitog razloga dijete iznenada zastane i gleda u prazno, zatim je zaplašeno i ponaša se agresivno. Takvo ponašanje može prestati ili preći u potpunu i tešku konvulziju koja traje nekoliko minuta. Nakon toga dijete ne zna što je radilo.

Infantilni spazmi: uz iznenadni trzaj dojenče ili malo dijete se savije u struku, što traje jednu do dvije sekunde. Ova vrsta grčeva javlja se nekoliko puta na dan, počinje u dobi od tri mjeseca i katkada traje nekoliko godina.

Učestalost

Otprilike jedno na 25 djece ima kad tad jedan ili više napadaja grčeva. Obično su nasljedni, a češći su među duševno zaostalom ili spastičnom djecom (djecom koja boluju od cerebralne paralize).

Opasnosti

Grčevi sami po sebi uzrokuju malo komplikacija. Najveća opasnost je u tome što grčevi tipa grand mal mogu završiti trajnim oštećenjem mozga koje će se očitovati u obliku duševne zaostalosti ili cerebralne paralize.

Što poduzeti?

Grčevi često izazivaju veliku zabrinutost roditelja, iako uglavnom ne djeluju štetno na djetetovo zdravstveno stanje. Premda je tako, dijete koje je prvi put dobilo napadaj grčeva treba odvesti liječniku u roku od 24 sata. Međutim, ako bilo koji napadaj grčeva traje dulje od pet minuta, smjesta pozovite kola hitne pomoći. Ako dijete ima napadaj konvulzije tipa grand mal, držite se uputa kako postupiti prilikom napadaja epilepsije. Ne pokušavajte zaustaviti napadaj ili nešto silom ugurati među zube kako biste spriječili bolesnika da se ne ugrize za jezik. Ako se radi o drugim vrstama konvulzija, jednostavno uklonite sve predmete koji bi mogli ozlijediti bolesnika. Pokušajte zabilježiti pojedinosti napadaja i opisati ih liječniku kako biste mu pomo­gli pri postavljanju dijagnoze.

Nakon prvog napadaja konvulzija bez obzira na vrstu, osim prvog napadaja febrilnih konvulzija za koji se zna da ga uzrokuje visoka temperatura) slijede medicinske pre­trage. Što su grčevi jači, vjerojatnije je da će bolesnik biti primljen u bolnicu radi detaljnijih pretraga.
U većini slučajeva obavlja se detaljni fizikalni pregled i encefalografija (EEG). Poslije toga može uslijediti rendgensko snimanje lubanje, kompjuterizirana aksijalna tomografija (CAT-scan) i cerebralna angiografija.

Liječenje

Samopomoć: ako vaše dijete ima neku infekciju, a već je imalo napadaj febrilnih grčeva, poduzmite mjere za sniženje temperature kako biste izbjegli mogućnost ponovnog napadaja grčeva. Dajte djetetu aspirin i obavijestite liječnika da dijete boluje od infekcije. Mjerite djetetu temperaturu svaka 2 sata. Ako je viša od 38° C, skinite dio odjeće s djeteta, namočite spužvu u mlačnu vodu i obrišite mu lice i gornji dio tijela, pa uključite ventilator da djetetu ne bude prevruće.

Stručna pomoć:
ako se ustanovi da su grčevi posljedica neke osnovne bolesti, kao što je tumor mozga ili meningitis, liječit će se ta bolest. Svi opetovani napadaji konvulzija koji mogu biti uzrokovani duševnom zaostalošću, cerebralnom paralizom ili nekim drugim oboljenjem, liječe se dugotrajnom terapijom lijekovima. Takvo će liječenje vjerojatno trajati nekoliko godina, a u nekim slučajevima i doživotno.

Psihomotorni grčevi se obično teško liječe. Kombinacije raznih lijekova pomažu u nekim slučajevima. Kod nekih teških slučajeva obavlja se kirurški zahvat kojim se odstranjuje cijeli sljepoočni režanj ili dio režnja.

Obavijestite nastavnike vašeg djeteta o napadajima konvulzija, naročito ako dijete mora uzimati lijekove dok je na nastavi. Čim se lijekovima smanji učestalost napadaja, dijete treba poticati da sudjeluje u svim uobičajenim aktivnostima, osim ako liječnik ne savjetuje nešto drugo. Ako dijete pod utjecajem lijekova nema napadaje najmanje dvije godine, može pre­stati uzimati lijekove, ali će liječnik pomno pratiti njegovo stanje.