Gastroenteritis Kod Dojenčadi

Gastroenteritis kod dojenčadi

Gastroenteritis je upala želuca i tankog crijeva. Možda se radi samo o blagom poremećaju želuca, ali ako se radi o drugoj krajnosti, česte stolice mogu dovesti do dehidratacije (za opće informacije vidi gastroenteritis) zbog gubitka tekućine i bitnih kemijskih tvari u organizmu.
Dojenčad koja se hrani umjetnom hranom sklonija je tom poremećaju od dojenčadi koja se hrani prirodno, uglavnom zato što majčino mlijeko sadrži antitijela koja štite probavni trakt od infekcija.

Simptomi

Dojenče ima česte, rijetke, zelene i vodenaste stolice. U blagim slučajevima dojenče je veselo i dobro jede, ali u težim slučajevima dijete je neraspoloženo i razdražljivo, slabo jede, može povraćati i ima malo povišenu temperaturu. Znakovi dehidratacije su suha usta, upale oči i jako uvučena velika fontanela (meko tjeme na glavi), tromost i razdražljivost. Kod jake dehidratacije koža gubi elastičnost, dojenče odbija hranu, a temperatura može biti visoka ili snižena.

Učestalost

Budući da se sve više dojenčadi hrani majčinim mlijekom, gastroenteritis kod dojenčadi je danas mnogo rjeđi. Uglavnom se javljaju blagi slučajevi koji se liječe prije nego što dođe do jake dehidratacije. Ako se dopusti razvoj jake dehidratacije, može doći do oštećenja mozga, pa i do smrti.

Što poduzeti?

Blagi gastroenteritis možete liječiti sami mjerama samopomoći. No, odmah se obratite liječniku ako opazite simptome dehidratacije ili ako dojenče izbljuje svu hranu za šest sati.
Ako hranite dojenče na bočicu, pripazite na temeljitu sterilizaciju bočica i duda. Nikada ne stavljajte dudu bočice ili varalicu u svoja usta i nemojte ih dirati prije nego što ih dajete dojenčetu.

Liječenje

Samopomoć: ako hranite dojenče bočicom, prekinite hranjenje mlijekom 24 sata, a obroke zamijenite mlakom prokuhanom vodom uz dodatak čajne žličice glukoze (pune ražom) i pola žličice soli na svakih pola litre. Drugog dana zamijenite tu tekućinu umjetnim mlijekom tako da na uobičajenu količinu vode umiješate četvrtinu uobičajene količine mlijeka u prahu. Trećeg dana dajte dojenčetu polovicu uobičajene količine, a četvrtog tri četvrtine te količine. Tokom tog četverodnevnog liječenja dajte dojenčetu normalnu dnevnu količinu tekućine, ali je rasporedite na manje količine koje ćete mu davati otprilike svaki sat. Od petog dana dojenče bi trebalo biti zdravo tako da ga možete ponovno početi uobičajeno hraniti. Ako dojite dijete, obratite se liječniku ili patronažnoj sestri.

Stručna pomoć: pozovite liječnika kad god ste zabrinuti za dijete. U blagim slučajevima on će vam samo savjetovati kako da hranite dojenče ili kako da mu dajete tekućinu i može vam propisati lijek protiv proljeva. U teškom slučaju gastroenteritisa dojenče će biti primljeno u bolnicu gdje će infuzijom dobivati tekućinu i bitne kemijske tvari. Nakon nekog vremena ponovno će se preći na hranu umjetnim mlijekom na sličan način koji smo opisali gore.