Enkopreza

Enkopreza

Enkopreza je neuobičajeno stanje pri kojem dijete redovito ispušta stolicu u gaćice usprkos navikavanju na vršenje nužde.

U većini slučajeva velika količina tvrdog izmeta nakuplja se u debelom i zadnjem crijevu (gdje ga katkada možete napipati kao kvrgu u trbuhu), a tekuća stolica, koja može sadržavati sluz, prokapava mimo čepa. Zbog toga roditelji često misle da dijete ima proljev, ne znajući da je ono zapravo zatvoreno.

Isto tako ne znaju da dijete često ne može kontrolirati ispuštanje tekuće stolice. Bez obzira na razlog ispuštanja stolice u gaćice, morate pokazati djetetu da ga shvaćate, a ne kažnjavati ga zato što se “pokakalo” jer kazna neće izliječiti tegobu.

Zatvor stolice može biti posljedica nekih teškoća u vezi s navikavanjem djeteta na čistoću. Možda ste bili u tome prestrogi ili niste dovoljno nadzirali dijete, pa se ono ne zna očistiti kako treba. U nekim slučajevima dijete prlja gaćice tvrdom stolicom. To se dešava gotovo uvijek zbog emotivnih smetnji, a uzrok obično valja potražiti u obitelji, ali katkada i u školi.

Liječenje

Dijete s prvom vrstom enkopreze morate odvesti liječniku. Ono će dobiti nekoliko klistira ili supozitorija (čepića) za pražnjenje debelog i zadnjeg crijeva. Liječnik to može obaviti i ambulantno, iako se postupak obično obavlja u bolnici. Kod kuće morate dijete navoditi da dvaput dnevno ide u nužnik u redovito vrijeme. U nekim slučajevima liječnik može propisati laksativ (sredstvo za čišćenje) koji dijete mora svakodnevno uzimati, ponekad i dulje vremena. Ako dijete ispušta tvrdu stolicu, pokušajte uvesti “program” koji smo gore opisali. No, ako tegoba potraje, morate se obratiti liječniku koji će vam savjetovati da odete s djetetom dječjem psihijatru, a on će vjerojatno pozvati i cijelu obitelj.