Dječji Ekcem

Dječji ekcem

Dječji ekcem (dječji atopični dermatitis) je stanje koje se očituje crvenom, ljuskavom, svrbljivom, katkada i vlažnom kožom. Javlja se u prvim godinama života i može potrajati (vidi ekcem). Zbog ekcema godišnje se vodi liječniku otprilike svako deseto dijete.

Simptomi

U blagim slučajevima koža je neznatno suha, crvena i ljuskava, i zahvaćena samo na malim površinama. U teškim slučajevima osip prekriva velike površine tijela. Javljaju se mali crveni pristići koji, budući da ih dijete češe, počinju oblikovati velika vlažna područja koja se prekriju krastom.

Opasnosti

Ako je ekcem vlažan, može se razviti infekcija, naročito na površinama ispod pelena. Neka cjepiva mogu izazvati pojavu mjehurića na koži zahvaćenoj ekcemom, te ih treba odgoditi sve dok se liječenjem ne smanji osip.

Što poduzeti?

Blagi oblici ovog poremećaja ne zahtijevaju liječenje osim primjene vazelina ili maslinovog ulja radi ublažavanja simptoma. U težim slučajevima treba se obratiti liječniku.

Liječenje

Samopomoć: pripazite da odjeća u neposrednom dodiru s djetetovom kožom bude od pamuka. Ne upotrebljavajte nikakve masti i kreme prije no što se posavjetujete s liječnikom, a umjesto sapuna upotrijebite mast, koja stvara emulziju kad se otopi u vodi za kupanje, radi pranja kože i lakšeg odstranjenja krasta.

Stručna pomoć: ako dijete pati zbog jakog svrbeža, liječnik će vjerojatno prepisati antihistaminik. Teški stadiji ove bolesti liječe se kortikosteroidnim mastima ili kremama. Ako se ekcem inficira, može se propisati antibiotik. Kod neke djece ekcem nestaje nakon nekoliko mjeseci. Kod druge je čas jači, čas slabiji i traje nekoliko godina, naročito na šakama i stopalima, te na unutarnjim pregibima lakta i koljena. Kod većine djece poremećaj nestaje do puberteta, a samo kod 10% se zadržava doživotno.