Dječje Gliste

Dječje gliste

Bijele glistice ili dječje gliste su sitni bijeli crvići – dugi oko 10 mm – koji su mnogo češći kod djece, osobito školske djece, nego kod odraslih. Crvići dospijevaju u tijelo zagađenom hranom u obliku jajašca. Jajašca se legu u crijevima, a otprilike dva tjedna kasnije ženka leže jajašca oko čmara (anusa). To može nadražiti čmar pa će djetetu, ako se češe, zaostati nekoliko jajašca na prstima. Ako dijete siše prst ili ne opere ruke prije jela, doći će ponovno do infestacije. Prenoseći jajašca na hranu i rublje dijete može prenijeti glistice i na ostalu obitelj.

Stanje općenito ne utječe na zdravlje, ali znade iritirati ako se ne liječi; češanje može izazvati blagu upalu. Crvići su najaktivniji noću i ponekad se mogu zapaziti u stolici ili oko djetetovog čmara; nalikuju na sitne bijele konce. Međutim, u većini sluča­jeva dijete ne osjeća nikakve simptome. Ako zapazite glistice, ili ako dijete stalno svrbi čmar, otiđite svi liječniku.

Liječenje

Samopomoć: cijela bi se obitelj trebala strogo pridržavati higijene. Treba prati ruke nakon odlaska u nužnik, nakon igre s kućnim ljubimcem (koji također može biti infestiran) i prije dodirivanja bilo kakve hrane. Nokte na prstima treba obrezivati prilično kratko kako bi se umanjila mogućnost da ispod njih zaostanu jajašca. Djeca neka nose pidžamu, a ne noćnu košulju, jer se time smanjuje mogućnost neposrednog dodirivanja čmara prstima. Posteljinu, pidžame i rublje treba često mijenjati, iskuhati i glačati radi uništavanja eventualno prisutnih crvića ili jajašca. Ako imate kućnog ljubimca, posavjetujte se s veterinarom.

Stručna pomoć: cijela se obitelj liječi (uključujući članove koji nemaju nikakvih simptoma) kratkom kurom ili jednom velikom dozom lijeka koji ubija i izbacuje crviće; kura se obično ponavlja nakon dva tjedna. Upala čmara se ublažava kremom ili mašću, koje također mogu sadržavati sredstvo za uništavanje jajašca. Problem se uvijek rješava navedenim sredstvima uz navedene higijenske mjere.