Diseboroični Dermatitis

Diseboroični dermatitis

Ova česta kožna bolest javlja se u prve dvije godine života, obično u prva tri mjeseca. Najčešće se javlja na glavi (kada je poznat kao tjemenica), ali se može javiti i na licu, vratu, pod pazuhom i na preponama (za opće informacije vidi ekcem).

Kod tjemenice se na tjemenu pojavi ljuskava naslaga, a poslije nje žute, masne i ljuskave mrlje koje se katkada prošire iznad obrva i iza ušiju. Diseboroični dermatitis lica javlja se u obliku malih crvenih bubuljica i prištića koji jače pocrvene kad dojenče plače ili kad mu je vruće. Na drugim dijelovima tijela javlja se u obliku cvenih mrlja s ljuskavim područjima.

Ekcem ne stvara smetnje niti utječe na opće zdravstveno stanje. U rijetkim slučajevima infekcije mrlje vlaže, te iz njih probija žućkasta tekućina.

Uzrok ovog dermatitisa nije poznat, ali ga katkada može izazvati pelenski osip koji počinje u preponama i širi se uz trup. Godišnje se vodi liječniku otprilike svako stoto dojenče zbog diseboroičnog dermatitisa.

Liječenje

Oboljenje obično prolazi samo od sebe i ne treba ići liječniku. Zahvaćena područja moraju biti suha, čista i naprašena talkom. Ako je tjemenica ružna, oprezno natrljajte tjeme dječjim uljem ili vazelinom. Tako će se lakše ljuštiti i odstraniti pranjem. Liječnik vam može propisati i specijalnu kremu za lakše ljuštenje tjemenice. Ako se oboljela koža inficira, obratite se liječniku koji će vam propisati antibiotsku kremu za suzbijanje infekcije. Za diseboroični dermatitis, koji je nastao kao posljedica pelenskog osipa, liječnik će vam propisati blaeu kortikosteroidnu kremu.