Celijakija

Celijakija

Celijakija je alergija tankog crijeva. Kad dođe u dodir s glutenom (bjelančevinom prisutnom u večini žitarica), sluznica tankog crijeva gubi svoju namreškanu građu i postaje glatka.

Zbog toga crijevo gubi sposobnost apsorpcije hranjivih tvari (vidi malapsorpcija). Bolest se gotovo uvijek otkrije i dijagnosticira u dojenačkoj dobi ili u ranom djetinjstvu.

Simptomi

Simptomi se obično počinju javljati nekoliko tjedana nakon što su u prehranu dojenčeta uvedene žitarice (oko četvrtog ili petog mjeseca). Dijete slabo dobiva na težini (ili čak gubi na težini) i može imati slab apetit, što još više usporava njegov napredak. Ima na dan nekoliko stolica koje su mekane, blijede, obilne i neugodna zadaha uz jake vjetrove. Zbog zraka u crijevima dojenčetov trbuh može se naduti, što odudara od pothranjenog izgleda. U nekim slučajevima nastaju čirevi u ustima.

Učestalost

Celijakija je rijetka bolest. Dijete će biti nešto više ugroženo ako u obitelji već ima nekoga s tim poremećajem.

Opasnosti

U vrlo rijetkim slučajevima, kada se celijakija nije otkrila u dojenačkoj dobi, može doći do trajnog zastoja u rastu. Dijete s tom bolešću bit će također sklonije teškim infekcijama.

Što poduzeti?

Ako vaše dijete ima opisane simptome, odvedite ga liječniku. Posumnja li na celijakiju, liječnik će uputiti dijete na bolničke pretrage krvi i stolice. Ako nalazi ukazu na mogućnost celijakije, pravi se biopsija sluznice tankog crijeva. Ta će pretraga potvrditi da li dijete boluje od celijakije.

Liječenje

Treba isključiti gluten u pšenici, raži i drugim žitaricama iz djetetove ishrane. Upute o specijalnoj dijeti dobit ćete od dijetetičara (stručnjaka za dijetu). Dijete smije jesti kukuruz i rižu, ali će morati jesti specijalni kruh i kekse, a torte i kolače smijete praviti samo od brašna u kojem nema glutena. Sve će vam to propisati liječnik. Nekoliko tjedana nakon početka dijete simptomi nestaju i dojenče će početi dobivati na težini i normalno napredovati.
Premda je ishrana time ograničena (umaci, mnoga konzervirana jela i kolači sadrže gluten), ona ne mora biti jednolična.

Dugoročni izgledi

Iako dijete ima celijakiju, živjet će normalnim životom ako se drži određene ishrane. U odrasloj dobi možda će smjeti jesti i ograničene količine hrane koja sadrži gluten bez ikakvih posljedica. No, većina liječnika smatra da je takva jela najbolje izbjegavati.