Bronhiolitis

Bronhiolitis

Veći dio pluća sastoji se od milijuna sićušnih cjevčica – bronhiola koje prenose zrak između većih dišnih putova, traheje (dušnika) i bronha, i sićušnih zračnih kesica – alveola u kojima se kisik razmjenjuje s ugljičnim dioksidom.

Kod bronhiolitisa je sluznicu bronhiola inficirao virus. Virus najprije uzrokuje prehladu, a zatim se širi na pluća. Inficirana sluznica nabubri i gotovo potpuno onemogući ulazak i izlazak zraka iz alveola pa zbog toga dijete ne dobiva dovoljnu količinu kisika. Bronhiolitis se javlja gotovo isključivo u dojenačkoj dobi.

Simptomi

Dijete dobiva prehladu koja se nakon dan-dva iznenada pogorša pa počinje brzo i otežano disati. U nekim se slučajevima grudni koš ne širi pri udisanju. Dijete klone, ne može jesti i može poplaviti (cijanoza).
Bronhiolitis nije čest i u većini slučajeva se brzo dijagnosticira. U rijetkim slučajevima može doći do dekompenzacije (zatajenja) srca ili upale pluća (vidi pneumonija kod djece).

Što poduzeti?

Ako kod djeteta opazite opisane simptome, odmah se obratite liječniku. Morate naročito pripaziti ako se djetetu nakon dan-dva prehlada iznenada pogorša umjesto da jenjava. Razvije li se cijanoza dijete mora na liječenje u bolnicu gdje će ga odmah staviti pod šator kisika. U nekim se slučajevima daju antibiotici. U vrlo teškim slučajevima daju se kortikosteroidi s protivupalnim djelovanjem radi smanjenja otoka u bronhiolima i lakšeg disanja. Uz brzo liječenje većina se dojenčadi potpuno oporavi od te bolesti.