Atrezija Žučovoda

Atrezija žučovoda

Žuč, tekućina koja se stvara u jetri utječe na mnoge bitne procese u tijelu, a među njima i na odvođenje kemijske tvari, bilirubina, iz jetre i iz cijelog sustava (vidi neonatalna žutica).

Žuč putuje kroz niz sićušnih kanala u jetri, a dio žuči pohranjuje se u žučnom mjehuru. Izlazeći iz žučnog mjehura ona se spaja sa žuči koja prolazi većim vodovima izvan jetre. Svi vodovi se na kraju spajaju i tvore glavni žučovod koji vodi u dvanaesnik (dio tankog crijeva).

Vrlo rijetko znade se roditi dijete kojemu nedostaju dijelovi žučnih kanala, te zbog toga dolazi do zastoja žuči u jetri. U žuči se ne može odstraniti bilirubin, pa se on nagomilava u optoku krvi. To uzrokuje produljenu žuticu (žućenje kože) koja obično počinje u drugom tjednu života. Novorođenče može imati i blijedu stolicu i tamnu mokraću.

Što poduzeti?

Liječnik mora pregledati novorođenče s opisanim simptomima. Ako se radi o atreziji, kirurg će obaviti operaciju koja se zove laparotomija u dobi od otprilike 2 mjeseca. Pregledava se unutarnji dio trbuha i, ako se radi o atreziji žučnih kanala izvan jetre, u nekim se slučajevima može izvršiti operacija spajanja žučnog mjehura na dvanaesnik. Time se omogućava protok žuči iz jetre izravno u crijeva. Ako operacija ne uspije, postepeno će se razviti ciroza jetre i gotovo sigurno dovesti do smrti u ranom djetinjstvu.

Pokaže li se da su žučni kanali izvan jetre normalni, vadi se komadić jetre radi pregleda (biopsija). Mikroskopskim pregledom tog djelića jetre pokazat će se da li novorođenče ima atreziju malih žučnih kanala u jetri. Na žalost, za sada nema uspješnog liječenja tog stanja, i dijete obično podlegne cirozi jetre za jednu do dvije godine. Možda će se u budućnosti ovakva bolest moći liječiti transplantacijom jetre.