Atrezija Jednjaka

Atrezija jednjaka

Atrezija jednjaka je potpuna odsutnost jednog dijela jednjaka (ezofagusa). Gornji dio, koji vodi u usta, potpuno je zatvoren, te nema prolaza u djetetov želudac. Zbog toga novorođenče ne može gutati sekret iz usta i nosa, pa on može ući u dušnik (traheja) i djelomično ga zatvoriti.

Neprohodnost sprečava djetetu disanje. Čuju se stalna krkljanja u grlu, a katkada djetetova koža poplavi. Kad liječnik sisaljkom odstrani sekret, simptomi nestaju, ali se ponovno javljaju čim se sekret nagomila.

Pri svakom pokušaju hranjenja jednjak se napuni hranom koja se zatim prelijeva preko začepljenog vrha u dušnik, te zbog toga dijete kašlje i krklja.

Kad se jave takvi simptomi, liječnik će posumnjati na atreziju jednjaka i ispitat će njegovu prohodnost uvlačenjem cjevčice (sonde). Dijagnoza je potvrđena ako cjevčica ne uđe u želudac. Ovaj se poremećaj javlja kod otprilike jednog na 3500 novorođenčadi.

Liječenje

Nakon postavljanja dijagnoze bitno je odmah pristupiti liječenju. Kirurškim zahvatom otvara se jednjak i spajaju dva odvojena dijela. Operacijom se obično potpuno otklanja poremećaj, i najčešće nema dugotrajnih tegoba.