Anafilaktoidna Purpura

Anafilaktoidna purpura

Kod anafilaktoidne purpure osip se javlja neposredno ispod površine kože zbog abnormalne reakcije između antitijela – što ih je tijelo stvorilo radi suzbijanja nekih tvari koje se unose u sistem — i krvnih žila. Krvne žile se upale i postaju porozne, stvarajući osip. U većini slučajeva antitijela suzbijaju infekciju uzrokovanu streptokokima, ali mogu nastati i reakcijom na hranu ili lijek.
Ovaj poremećaj najčešće zahvaća djecu između druge i desete godine.

Simptomi

Dva tjedna prije izbijanja osipa dijete obično boli grlo. Osip obično ne stvara smetnje, a sastoji se od grimizno-crvenih površina nepravilna oblika čija se veličina kreće od veličine glavice pribadače do mrlje promjera oko 25 mm; javljaju se na gležnjevima, goijenicama, stražnjici i laktovima. Kad izbije osip, neka se djeca osjećaju općenito loše i imaju nešto povišenu temperaturu. Osip nije trajno prisutan, nego obično dolazi i prolazi. Neka djeca mogu imati i natečene zglobove ili bolove u trbuščiću, koji su često jaki i trajni. Katkada se javlja krv u stolici (što ukazuje na krvarenje u crijevima) ili u mokraći (što je znak oštećenja bubrega).

Anafilaktoidna purpura je vrlo rijetka, a češće se javlja kod dječaka. Glavna opasna komplikacija ove bolesti je trajno oštećenje bubrega. U ostale, rjeđe opasnosti možemo ubrojiti imaginaciju (intususcepciju) crijeva ili jako krvarenje u crijevima ili drugim unutarnjim organima.

Što poduzeti?

Ako vaše dijete ima bilo koji od opisanih simptoma, obratite se liječniku. U većini slučajeva liječenje neće biti potrebno jer će poremećaj proći sam od sebe nakon jedan ili dva mjeseca, premda se kod neke djece ta tegoba vraća u razdoblju do dvije godine prije nego što konačno nestane. Ako ima znakova oštećenja bubrega, liječnici preporučaju specijalne pretrage, kao što je biopsija bubrega. Za ublažavanje vrlo jakih bolova u trbuščiću liječnik može prepisati tablete kortikosteroida s protivupalnim djelovanjem.