Skolioza

skolioza

Skolioza je lateralno (bočno) iskrivljenje kralješnice zbog kojeg grudni koš gubi simetriju. Iskrivljenje kralješnice je ponekad kongenitalna (prirođena) abnormalnost prisutna od rođenja, a ponekad je mogu izazvati tegobe u razvoju, kao što su paraliza ili slabost mišića kralješnice.

Međutim, skolioza se može razviti u adolescenciji – bez ikakvog očitog razloga kod prethodno zdrave osobe. Deformitet je oko deset puta češći kod djevojčica.

Što poduzeti?

Svako iskrivljenje kralješnice, ma kako malo bilo, valja odmah pokazati liječniku. Rana dijagnoza je bitna jer se neliječeni deformitet može brzo pogoršati i utjecati na pluća, tj. uzrokovati česte infekcije i kratak dah. Liječnik će reći djetetu da uspravno stane, skupljenih peta, te da se zatim prigne prema naprijed. Ako je iskrivljenje posljedica skolioze, leđa će ostati zakrivljena kad se dijete prigne. U tom slučaju, liječnik će dijete uputiti specijalistu na redovite preglede kojima se prati napredovanje iskrivljenja.

Liječenje

Ako je skolioza nastala uslijed abnormalnosti kralješnice, trebat će ustanoviti i liječiti osnovni problem. Međutim, adolescentnu skoliozu je teško liječiti. Fizikalnom terapijom ispravlja se položaj tijela i aktiviraju mišići kralješnice. Ako se iskrivljenje time ne ispravi, bolesnik će možda morati nositi posebni steznik. Steznik će namjestiti ortoped, a bolesnik će ga nositi otprilike godinu dana. Steznikom se gotovo uvijek uspije ispraviti iskrivljenje.