Seksualni Interes

Seksualni interes

U ranim godinama adolescencije (obično od 12. do 15. godine) najprisnija prijateljstva se obično sklapaju s osobama istog spola. Takve su veze često tako intenzivne, da se neki roditelji boje homoseksualnosti. No, ne zaboravite da je homoseksualna faza adolescencije gotovo uvijek prolazna, iako su homoseksualni osjećaji česti i posve normalni u ovoj životnoj dobi (vidi homoseksualnost kod muškaraca i ženska homoseksualnost). S vremenom adolescent postaje sve svjesniji vlastitog spola i počinje tražiti veze s osobama drugog spola. Međutim, usprkos popustljivosti suvremenog društva, spolni odnos prije kasne adolescencije (17. ili 18. godina) je vjerojatno prije iznimka nego pravilo. Zato praktički svi adolescenti masturbiraju, dječaci više nego djevojčice, što je posve bezopasno.

Roditelji i djeca često nerealno gledaju na međusobni seksualni život. Mnogi adolescenti gotovo i ne vjeruju da su im roditelji još zainteresirani za seksualni odnos (ponekad ne vjeruju da su ikada i bili zainteresirani!). S druge strane, roditelji su često čvrsto uvjereni da im djeca nisu emotivno zrela za seksualni odnos usprkos fizičkoj sposobnosti i želji. No, adolescencija je doba eksperimentiranja, i većina adolescenata istražuje seksualni život na ovaj ili onaj način. Istraživanja pokazuju daje mali broj adolescenata preslobodan u pitanjima seksualnog morala. Ako su vam djeca inače razborita, nema razloga da pretpostavite kako će odjednom seksualno “zastraniti”.

Što bi roditelji trebali poduzeti?

Razdoblje seksualnog prelaza bit će manje teško ako prihvatite buđenje seksualiteta vašeg djeteta. Ako ne možete otvoreno prihvatiti činjenicu da vam djeca sazrijevaju u seksualnom, kao i u svakom drugom pogledu, nećete ih moći uvjeriti da imate u njih povjerenja i da ste im spremni pružiti eventualnu pomoć ili savjet. Prije svega, ne brinite zbog masturbacije i nemojte ni na koji način isticati njene “opasnosti”. Opasnosti nema, pa stoga izbjegavajte riječi ili djela koji bi u djeci mogli izazvati osjećaj krivnje. Masturbacija je općenita i bezopasna pojava. S druge strane, morate otvoreno govoriti o  stvarnim opasnostima neodgovornog seksualnog odnosa – o neželjenoj trudnoći, spolnim bolestima i frustrirajućim i neprikladnim emotivnim vezama.

Vaša adolescentna djeca moraju znati činjenice o spolnom životu, uključujući i one neugodne – to je vaša odgovornost. Ako sami ne možete razgovarati s njima o tome, provjerite jesu li dobili potrebne informacije u školi, ili im dajte odgovarajuću knjigu. Morate ih informirati i o kontracepciji te o tome gdje mogu dobiti savjete o sprečavanju začeća.

U svakom slučaju, vašim stavom morate steći povjerenje kod djece. Povjerenje – kao razumijevanje složenosti spolnog života – gotovo uvijek razvijaju osjećaj odgovornosti. Odgovornost će sa svoje strane pomoći mladoj osobi da ne sklapa neželjene veze.