Adenoidne Vegetacije

Adenoidne vegetacije

Adenoidne vegetacije, dvije žljezdane otekline u stražnjem dijelu nosa (iznad krajnika), nalazimo gotovo isključivo kod djece prije adolescencije. Njihova funkcija nije posve jasna, ali se smatra da one pridonose obrani tijela od infekcija dišnog trakta. Nikada ne stvaraju smetnje ako se jako ne prošire. Adenoidne vegetacije se obično počinju povećavati u dobi od tri godine, nakon pete se smanjuju, a nestaju u pubertetu. No, kod manjeg broja djece one se povećavaju nakon pete godine pa na kraju ometaju dišni put iz nosa u grlo ili blokiraju otvor Eustahijeve cijevi koji vodi iz srednjeg uha u nos. Kad se to dogodi, onda se obično kaže da dijete ima »treći krajnik«.

Simptomi

Ako je blokiran dišni put iz nosa, dijete diše uglavnom kroz usta, hrče i vjerojatno će govoriti nazalno (kroz nos). Prolaz sekrecija (izlučina) u stražnjem dijelu nosa je onemogućen, bakterije se množe u zastaloj tekućini i adenoidne vegetacije se inficiraju. Inficirani sekret danju kapa iz djetetova nosa, a noću se skuplja u grlu uzrokujući nadražajni kašalj. Infekcija se može proširiti Eustahijevom cijevi i u srednje uho, te uzrokovati katar Eustahijeve cijevi i srednjeg uha.

Učestalost

Smetnje na adenoidnim vegetacijama su danas mnogo rjeđe jer antibiotici obično sprečavaju nastanak kronične infekcije. Neka djeca imaju tipično »adenoidalno« lice – otvorena usta, curi im kroz nos i govore nazalno.

Opasnosti

Ako se infekcija drži pod kontrolom, nema većih opasnosti. Ako se zanemari pa akutni oblik pređe u kroničnu infekciju uha. može doći do nagluhosti.

Što poduzeti?

Ako vaše dijete ima često začcpljen nos, učestale uhobolje ili nadražajni kašalj (noću), obratite se liječniku. Nakon pregleda liječnik može uputiti dijete specijalistu. Specijalist će mu vjerojatno pregledati adenoidne vegetacije reflektirajući na njih svjetlo s ogledalca koje će držati u stražnjem dijelu grla, a taj postupak je prilično neugodan. U nekim slučajevima liječnik će otkriti da nisu povećane adenoidne vegetacije, nego da je otvor u stražnjem dijelu nosa neobično malen. U takvim je slučajevima potrebno kirurško odstranjenje adenoidnih vegetacija.

Liječenje

Infekcije što ih uzrokuju hipertrofirane (abnormalno povećane) adenoidne vegetacije liječe se antibioticima (ako je potrebno). Kirurško odstranjenje adenoidnih vegetacija (adenotomija ili adenoidektomija) ne obavlja se danas tako često, zato što se adenoidne vegetacije skupljaju i nestaju same od sebe do puberteta. No, ako učestale uhobolje utječu na uspjeh djeteta u školi ili traju usprkos liječenju antibioticima, adenoidektomija je jedini izlaz. Dijete obično boravi u bolnici nekoliko dana, i poslije operacije obično nema posljedica.